Verplichte buscombi voor supporters Gemert: wereld haalt opgelucht adem

Gemertse voetbalsupporters die de bekerwedstrijd tegen Feyenoord willen bijwonen, moeten de elf kilometer naar Helmond verplicht met de bus afleggen. Daardoor moet het makkelijker zijn om de gevreesde Gemertse hooligans in het gareel te houden. Na het wijze besluit is een zucht van verlichting hoorbaar.

Nietsontziend tuig
Fans van zondaghoofdklasser vv Gemert worden in heel Europa gevreesd. Ze staan te boek als nietsontziend tuig dat bijna wekelijks voor overlast zorgt. Dit seizoen, dat nog maar net begonnen is, kwamen leden van de Gimmert Gang al twee keer negatief in het nieuws. Half augustus sloeg een 67-jarige fan na een doelpunt hard op de achterwand van de staantribune, waardoor de grensrechter flink schrok. Amper een week later ging het wéér mis: een vrouw van 58 liet achter het doel van Gemert-goalie Bono Barten een bekertje koffie vallen. Het clubbestuur gaf het tweetal direct een stadionverbod, maar de incidenten bevestigen het gevreesde imago van de Brabantse fans nog maar eens.

Gemertse hooligans staan erom bekend schaamteloos het veld te bestormen na een succesje, zoals hier te zien is. Foto: ED.nl

In het gareel
Om de hooligans uit Gemert op 27 september – de wedstrijddag – enigszins in het gareel te houden, moet iedereen die de wedstrijd wil bijwonen dat verplicht met de bus doen. ,,Een zéér verstandig besluit”, zegt een woordvoerder van de gemeente Helmond, waar de wedstrijd wordt gespeeld. ,,Je moet er niet aan denken dat die raddraaiers allemaal op de fiets komen. Daar zijn de fietspaden tussen Gemert en Helmond en de fietsenstallingen bij het stadion van Helmond Sport helemaal niet op berekend.”

Ook onder de harde kern-leden van Feyenoord – dat voor het eerst sinds de oprichting van de club in 1908 een uitwedstrijd voor de beker speelt – heerst opluchting. ,,Wij zijn bijna nooit bang voor de confrontatie met fans van andere clubs, maar voor mensen uit Gemert lopen wij wel degelijk een blokje om. Tegen Gemertse fans zijn wij kansloos, al hebben we bij Feyenoord wel snel de neiging om te zeggen dat we kansloos zijn. De buscombi is niettemin een fantastische en intelligente oplossing om kwaadwillenden uit Gemert in toom te houden. Wat de voordelen voor ons daarvan zijn? Nou, ze kunnen onze spelersbus in elk geval niet klemrijden met hun fietsen.”

Spijkerharde Gemertse fans smeden snode plannen in het clubhuis. Foto: Frans Brzoskowski

Lol eraf
Veel Gemertenaren zeggen dat de lol eraf is, nu ze niet op eigen gelegenheid naar de Helmondse sporttempel kunnen reizen. ,,Ik heb er zo geen zin meer in en ga dan ook niet naar de wedstrijd”, zegt voetballiefhebber Anthony uit Gemert. ,,En zo denken meer mensen er helaas over. Vervelend dat de spelers het zonder onze steun moeten doen. Gelukkig is het maar Feyenoord, dus ook zonder ons winnen ze vast wel.”

Deel dit artikel: