De gemeente Urk staat niet langer op de kaart. De plaats is woensdagmorgen teruggegeven aan de zee. Na een reeks incidenten in het vissersdorpje, waaronder een recente brandstichting in een GGD-teststraat, vindt het kabinet dat voor iedereen beter.
,,We liepen al langer met het idee om Urk terug te geven aan de zee, of in dit geval het IJsselmeer”, licht premier Rutte toe. ,,Na die brand in de teststraat was de maat vol en hebben we Urk naar de bodem laten zinken. Het is mooi geweest.”
Rutte: ,,De nadelen van de onderwaterzetting zijn te overzien, zeker voor de rest van het land. Welbeschouwd gaat het maar om één familie die voortaan in het water moet leven. Die vinden ongetwijfeld steun bij elkaar, zoals dat in Urk altijd het geval is geweest.”
Urkenaar Gerrit Visser had woensdagochtend bij het ontwaken al door dat er iets veranderd was. ,,Ik keek uit het raam en zag allemaal vissen. Nu is dat niet zo vreemd, want ik woon in het centrum en op woensdag is hier de weekmarkt, maar toen ik goed keek, zag ik dat het dorp onder water stond. Best vervelend, maar van de andere kant is brandjes stichten nu wel een stuk lastiger.”
Greenpeace heeft bezwaar gemaakt tegen het in zee laten verdwijnen van Urk, omdat zij verontreiniging van het water vrezen. Toch zijn er vooral positieve geluiden. Zoals van omroeporganisatie AVROTROS: ,,Na het verdwijnen van Urk kunnen we trots zeggen dat de TROS écht de grootste familie van Nederland is, al vlakken we Volendam niet uit.”